Ten cudowny sposób na podanie ryby, to bardzo zdrowa przekąska lub smakowite danie na gorąco. Kompozycja sosu warzywnego i ryby jest aromatyczne i lekkie. Ryba po grecku:

Składniki na 4 porcje:

ok 1/2 kg ulubionej ryby (dorsz, sandacz)

sok z 1/2 cytryny

4 średnie marchewki

2 pietruszki

1/2 średniego selera

1 cebula

puszka siekanych pomidorów bez skórki

2-4 liście laurowe

5-6 ziarenek ziela angielskiego

2 łyżki koncentratu pomidorowego lub pasty chili (dla lubiących pikantne dania)

1 łyżka oliwy z oliwek

sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  • Marchew, pietruszkę i selera umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Cebulę posiekać w drobną kosteczkę. Pomidory z puszki zblendować.
  • Rybę pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Zawinąć rybę w folię i wstawić do piekarnika.
  • Podczas pieczenia ryby na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulkę, dodać starte warzywa – lekko podsmażyć.
  • Dodać pomidory, przecier, ziele angielskie, liście laurowe i dusić całość na małym ogniu ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając, w razie potrzeby podlać odrobiną wody. Warzywa mają być al dente.
  • Upieczoną rybę ułożyć na półmisku przykrywając sosem warzywnym.
  • Ryba po grecku smakuje wybornie zarówno na ciepło jak i zimno.