Ta delikatna i smakowita roladka, jest doskonałą przekąska, która zrobi furorę na niejednej domowej imprezie. Wygląda efektownie i jest bardzo łatwa w wykonaniu.

Składniki:

  • szpinakowy biszkopt:

300 g rozmrożonego, rozdrobnionego szpinaku

łyżeczka soli + szczypta

2-3 ząbki czosnku – przeciśniętego przez praskę

4 białka jaj

4 czubate łyżki mąki krupczatki

  • farsz:

200-300 g łososia wędzonego

400 g serka kremowego śmietankowego lub ziołowego

sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Szpinak wrzucić na patelnię i powoli rozmrażać, dodać czosnek i łyżeczkę soli i dokładnie wymieszać.
  • Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywna lekką pianę ze szczyptą soli.
  • Do piany dodać szpinak (przestudzony) oraz mąkę i dokładnie wymieszać.
  • Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 15-18 minut w 180 stopniach.
  • Po upieczeniu delikatnie oddzielić od papieru.
  • Przygotować farsz – serek wymieszać z sola i pieprzem.
  • Na rozłożonym cieście rozsmarować warstwę serka, pozostawiając wokół brzegów ok 1 – 1,5 cm.
  • Na warstwę serka wyłożyć cieniutko plastry łososia.
  • Delikatnie zawijać cisto w rulon i owinąć folią.
  • Tak przygotowaną roladę dobrze jest włożyć do lodówki do schłodzenia na ok. 1 godzinkę, a przed podaniem pokroić na plastry.