Risotto z kurczakiem to danie doskonałe na szybki obiad lub kolację. Jest pożywne i sprawdzi się rewelacyjnie jako posiłek po treningu, kiedy to potrzebujemy solidnej porcji białka i szybko wchłanialnych węglowodanów.

Składniki: (porcja na 4 osoby)

1 cebula

1/4 kostki masła

400 g ryżu do risotto

1 duży filet z kurczaka

bulion

sól i pieprz

ser – tarty parmezan, lazur lub inny ulubiony

100 ml białego wytrawnego wina

garść natki pietruszki lub kolendry lekko posiekana

Przygotowanie:

  • W dużym garnku na maśle podsmażyć cebule aż się zarumieni.
  • Następnie dodać białe wino i gotować do momentu aż wyparuje.
  • Dodać ryż i podsmażyć go przez kilka minut.
  • Do ryżu dolać chochlę wcześniej ugotowanego bulionu i gdy się wchłonie dolewać po trochu do momentu aż ryż będzie miękki (lekko al dente).
  • Pokrojony w kostkę filet z kurczaka, przyprawić i usmażyć na patelni. Dodać kurczaka i masło do ryżu, wymieszać i pozostawić na kilka minut przykryte pokrywką bez podgrzewania.
  • W razie potrzeby dodać sól i pieprz do smaku.
  • Całość posypać startym serem parmezan lub kawałkami sera lazur oraz posypać solidnie pietruszką lub kolendrą.