Ratatouille to niesamowicie smaczna i zdrowa potrawa jarska, pochodząca z Prowansji. To jednogarnkowe super smakowite i często efektownie podawane danie opiera się głównie na warzywach jak bakłażany, cukinie, papryka, cebula oraz pomidory.

Podobne potrawy znaleźć można wzdłuż całego basenu Morza Śródziemnego. Często nazywana ratatuj, nie bez powodu stała się flagową potrawą szczurka z cudnej bajki Disneya o tym smakowitym tytule. Oto przepis na szybką i super smakowitą wersję tego cudnego dania:

Składniki:

3 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
4 ząbki czosnku, obrane i pokrojone
1 mały liść laurowy
1 mały bakłażan, pokroić w 1 – 1,5 cm kawałki (około 3 szklanki)
1 mała cukinia, przekroić na połowę wzdłuż i pokroić w cienkie plasterki
1 czerwona papryka, pokroić w paski
4 pomidory śliwkowe, grubo posiekane (około 1 1/4 szklanki)
1 łyżeczka soli
1 / 2 szklanki rozdrobnionych świeżych liści bazylii
pieprz

Wykonanie:

  • Na dużej patelni, rozgrzać oliwę na średnim ogniu, dodać cebulę, czosnek i liść laurowy, mieszając od czasu do czasu, aż cebula zmięknie.
  • Dodać bakłażana i dusić, mieszając od czasu do czasu, przez 8 minut, aż bakłażan zmięknie.
  • Wymieszać z cukinią, czerwoną papryką, pomidorami, doprawić solą i gotować na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, od 5 do 7 minut, aż warzywa będą miękkie.
  • Wymieszać z bazylią i doprawić świeżo zmielonym pieprzem do smaku.