Rambutan – ten egzotyczny i bardzo nietuzinkowy owoc pochodzi z południowo – wschodniej Azji i jest bliskim krewnym liczi i longan.

Jego czerwona włochata skórka oraz półprzeźroczysty, bladoróżowy miąższ to cudnie słodki i egzotyczny smak, który urzeka delikatnością. Wewnątrz owocu znajduje się pojedyncze, błyszczące ziarenko w kolorze brązu, które to nie jest jadalne.

Skórzaste owłosienie skórki rambutanu jest czerwone i pokryte kolcami o giętkiej i mięsistej strukturze, stąd też pochodzi nazwa owocu, od pochodzącej z Malezji nazwy „rambut” czyli „włosy”.

Co w sobie kryje?

Owoc rambutanu jest pełen wartości, bogaty jest w przeciwutleniacz witaminę C, oraz spore  zasoby wapnia i żelaza. Jest to owoc szczególnie zdrowy dla kobiet – gdyż mają one zwiększone zapotrzebowanie na wapń – dla mocnych kości i zapobiegający osteoporozie oraz żelazo – które jest niezbędne dla krwi.

Jak przygotowywać owoce?

Obrane owoce często podawane są duszone w charakterze deseru, jednak w niektórych krajach najpierw gotuje się je obrane, aby łatwiej oddzielić nasiona od pestek. Nasiona zdarza się również wykorzystywać jako przekąskę najpierw dobrze upieczone. Nie powinno się ich jednak spożywać na surowo.

Owoce doskonale smakują na świeżo obrane ze skórki, wówczas należy uważać na pestkę, która jest mocno przytwierdzona do miąższu. Owoc jest w pełni dojrzały, gdy skórka jest mocno czerwona, a włoski są w nieco intensywniejszym kolorze.

Jak rosną?

Owoce rambutanu rosną na drzewkach, które owocują dwa razy do roku – późną jesienią lub wczesną zimą oraz późną wiosną lub wczesnym latem.

Można również wyhodować owoce w domu – wymaga to jednak dużej wilgotności, przy temperaturze pokojowej w torebce z tworzywa sztucznego, nie uszczelnianej, ale luźno zamkniętej.

Rambutan rośnie w kiściach – klastrach od 10-20 sztuk.