Produkty ziarniste to grupa składająca się z tych pokarmów, które są bogate w węglowodany złożone jak pieczywo, płatki śniadaniowe, ryż, makarony, płatki owsiane. Ziemniaki, fasola oraz soczewica również zaliczają się do tych pełnych ww. węglowodanów. Wszystkie te produkty cechują się także tym, iż stanowią główne źródło błonnika, witamin z grupy B oraz minerałów.

Warto wybierać spośród obszernej ilości produktów pełnoziarnistych te najbogatsze w składniki: chleb razowy, żytni, kasza gryczana, płatki owsiane i żytnie, makarony z pszenicy durum, ryż brązowy, dziki bądź basmati czy jaśminowy. Dzięki spożyciu tych produktów jesteśmy o połowę mniej narażeni na otyłość, ponadto rzadziej spotykają nas choroby serca, cukrzyca czy niektóre nowotwory.

Przy wyborze np. płatków śniadaniowych warto wybierać te pełnoziarniste jak owsiane, żytnie bądź muesli z nieprażonych, niesłodzonych płatków. Białe pieczywo warto zastąpić na razowe. Amatorzy słodyczy powinni wybierać ciastka w wersjach pełnoziarnistych.

Do wypieków domowych warto dodawać mąkę typu 1500, 2000 lub płatków owsianych – szczególnie do ciasteczek i muffinów. Dobrze jest jeść od 4 do 6 porcji produktów zbożowych czy ziemniaków, fasoli itp. dziennie.