Będąc rodzicami, chcemy aby nasze pociechy zjadały jak najzdrowsze i pełnowartościowe posiłki. Jednak znalezienie produktów, które będą idealne dla dziecka bywa wyzwaniem. Przedstawiamy zatem kilka przykładowych produktów, które bez wątpienia służą dzieciom, a każdy ich kęs jest pełen składników odżywczych tak dla nich niezbędnych. Nie poddawaj się jeśli Twoja pociecha nie chce ich na początku nawet spróbować, gdyż często zwyczajnie potrzebuje oswoić się z nowym smakiem, konsystencją we własnym tempie. Mówi się, iż dzieci często muszą mieć okazję spróbowania danego produktu nawet 10 i więcej razy zanim stanie się on elementem ich codziennej diety.

Oto produkty, które warto wprowadzić do diety dzieci:

Awokado

Plasterki tego smakowitego owocu warto dawać dzieciaczkom na kanapkach, w postaci guacamole serwowane z pieczonymi frytkami czy jak widać na załączonym obrazku solo 🙂 Bogactwo błonnika, witaminy E i dobrych tłuszczy w awokado jest wprost idealnie skomponowane dla maluchów. Na początek spróbuj pokroić kawałki awokado i połączyć je z bananem.

Jagody

Te słodkie i smaczne niebieskie kuleczki bywają hitem wśród dzieci. Jeżeli jednak Twój szkrab unika ich jak ognia zmiksuj je z jogurtem lub podaj jako lody (zmrożone zmiksuj z odrobiną mleka) – takiej pokusie z pewnością się nie oprze. Jagody są bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze.

Jajka

Jajka są idealnym źródłem białka, które warto serwować maluchom na śniadanie. Można przyrządzać je w rozmaitych formach, dlatego każdy smyk znajdzie swoją ulubioną ich wersję. Poza białkiem jajka zawierają witaminę D, pomagającą przyswajać wapń, tak ważny przy zdrowym rozwoju mocnych kości i zębów.

Mleko

Każdy produkt mleczny jest pełen wapnia i białka – niezbędnych dla mózgu i ciała. Mleko wzbogacone o witaminę D pomaga wchłaniać wapń, a szklanka mleka jest doskonałym uzupełnieniem każdego posiłku. Jeżeli Twoje dziecko nie przepada za mlekiem podawaj mu je jako kakao lub koktajl owocowy.

Płatki owsiane

Bogate w błonnik, sycące jest kolejnym idealnym pomysłem na śniadanie dla malucha. Zajadając płatki owsiane można wymiatać z organizmu zły cholesterol, dawać poczucie sytości na dłuższy czas, a tym samym zmniejszać ochotę na niezdrowe przekąski.

Łosoś

Jeżeli pragniesz wprowadzić do diety dziecka ryby, najlepszym wyborem będzie łosoś. Pełen zdrowych tłuszczy omega-3, wspomaga rozwój mózgu i poprawia nastrój. Jest rybą niezwykle łatwa w przygotowaniu, a dzięki licznym przyjaznym dzieciom przepisom, można z sukcesem włączyć tę smakowitą rybę do diety maluchów.

Szpinak

Łatwy w przyrządzaniu, rewelacyjny dodatek do wielu potraw. Szpinak jest bogactwem żelaza, wapnia, kwasu foliowego, witaminy A, witaminy C i przeciwutleniaczy. Kilak listków szpinaku w sałatce, puree z ziemniaków czy jako dodatek do sosu do makaronu sprawdza się znakomicie. Można też stworzyć unikalny miks szpinaku, mango i marchwi – jest przepyszny, dlatego z pewnością skusi się na ten koktajl nawet niejadek.

Tofu

Przetwory sojowe są bogatym źródła chudego białka, tworząc ochronę dla tkanek. Dzieci pokochają kosteczki tofu solo, w zupie czy opieczone na patelni. Jeżeli dziecko woli potrawy na słodko, świetnie sprawdzi się tofu zmiksowane z masłem orzechowym i odrobiną miodu – palce lizać!

Pomidory

Sezon letni nadchodzi, dlatego to właśnie teraz warto zachęcić pociechy do zajadania tych smacznych warzyw. Pomidorki idealnie smakują na surowo, jako dodatek do dań na ciepło czy w postaci sosu. Nie żałujmy dzieciom tej wspaniałej porcji likopenu, substancji chroniącej nasz organizm przed wieloma nowotworami.

Jogurt

Kolejny produkt bogaty w wapń i białko, który dodatkowo pomaga w trawieniu. Jogurt naturalny jest niezwykłym substytutem wielu potraw, może być zdrową przekąską na słodko, pikantnie czy słono. Jeżeli Twój maluch nie lubi smaku naturalnego jogurtu osłódź go miodem, dodaj owoce lub podaj z ziemniaczkami z pieca.