Aby ograniczyć jedzenie nie trzeba decydować się na restrykcyjne diety, a postawić na produkty, które sprawiają, że jemy mniej. Pełne wartości, a ubogie w kalorie bywają zbawienne i skuteczne w ograniczeniu pochłaniania kolejnych porcji nieplanowanych przekąsek czy dokładek.

Granat

Ten smakowity dodatek do licznych potraw to niewiele kalorii, a super sycący składnik. Jedząc odrobinę nasion granatu dorzuconych do sałatki czy deseru szybciej czujesz się pełen i zadowolony.

Granaty należą do pokarmów, które zajmują również nieco czasu podczas przyrządzania, przegryzania, żucia i takie właśnie produkty są najbardziej pomocne jeżeli chcemy jeść mniej. Granaty posiadają w porcji wielkości 1/2 szklanki około 72 kcal oraz nawet 3,5 grama błonnika. Są niezwykle pożywną przekąską i doskonale komponują się z jogurtem, płatkami owsianymi, sałatkami warzywnymi czy do kurczaka. Doskonały jest również sok z granatu.

 

Grejpfrut 

Ubogi w kalorie, pełen błonnika i bogaty w wartości odżywcze, najlepiej smakuje w postaci świeżej, podzielony na cząstki. Można też zajadać go łyżką po przekrojeniu na pół. Grejpfrut to owoc, który za sprawą swojego gorzkawego smaku nie należy do pokarmów, których zjadamy dużo, jest jednak bardzo sycący i pożywny. Średniej wielkości owoc ma zaledwie 80 kcal. Można go zjadać z odrobiną słodzika lub miodem, co przekona nawet tych, którzy nie przepadają za jego smakiem.

 

Karczochy

Te smakowite warzywa to doskonały sposób na sycący posiłek, który zmniejsza ochotę na dodatkowe małe co nie co. Liście karczocha wymagają dobrego przeżucia i są bogactwem błonnika – nawet 10 g na porcję, białka – 3,5 grama przy małej kaloryczności – średni ugotowany karczoch ma ich około 65.

To niezwykłe warzywo można przyrządzać na wiele sposobów, jednak najsmaczniej smakuje moczony w dipach jak np. salsa.

 

Skorupiaki

Niskokaloryczne, niemal bez tłuszczu, pełne białka i naprawdę sycące. Skorupiaki jak krewetki czy homary itp. sprawiają, że ich jedzenie to sama przyjemność i swego rodzaju wyzwanie, które sprawia, że wyławiamy z nich smakowite kąski powoli i delektujemy się każdym kęsem. Podobnie z małżami czy omułkami, które są równie smaczne i ciekawe w spożywaniu.

Skorupiaki to bogactwo kwasów omega 3, które pomagają wzmacniać organizm i poprawiają metabolizm. Doskonale łączą się z cytryną i masłem.

 

Dyniowate

Szczególnie warte uwagi są dynia piżmowa i makaronowa. Wymagają przygotowania i są naprawdę rewelacyjne do niemal każdej potrawy. Można wykorzystać je w całości – łącznie z pestkami. Są pełne błonnika, witamin i minerałów, sycą na długo i można je przyrządzać w wielu wersjach od zupy po smakowite pieczone frytki.

.