Poza szczotkowaniem, nitkowaniem i regularnymi wizytami u dentysty, dobrze jest chronić zęby jedząc! Niektóre produkty mają bowiem właściwości które pomagają zapobiegać próchnicy, unikać chorób dziąseł, a nawet wybielać zęby! Poniżej produkty, których nie trzeba unikać w trosce o zdrowy uśmiech!

Ser

Nie jest jedynie bogaty w wapń, tak niezbędny dla kości i zębów, ale za sprawa zawartego w nim kwasu mlekowego pomaga zapobiegać próchnicy. Pomaga także usuwać przebarwienia wynikłe ze spożywania innych produktów jak wino, kawa , chroni także przed szkodliwym działaniem np. kwasów zawartych w owocach, które mogą powodować uszkodzenia zębów.

Truskawki

Za sprawą drobnych nasionek, są niczym peeling dla naszych zębów, pomagając usuwać bakterie. Dodatkowo pomagają utrzymać prawidłowe pH w jamie ustnej.

Jabłka

Kwas jabłkowy działa niczym wybielacz do zębów, pomimo zawartych w nich kwasach, ich szorstka faktura oczyszcza zęby. Aby uniknąć naruszenia szkliwa przy ich jedzeniu, warto jeść sery.

Imbir

Ma działanie przeciwzapalne, które doskonale wspomaga dziąsła przed infekcjami, skutecznie zabijając bakterie w jamie ustnej powodujące choroby przyzębia.

Ananas

Zawiera bromelainę – enzym pomagający oczyszczać zęby, pomagając zwalczać kamień nazębny a za sprawą kwasu cytrynowego działa także przeciwbakteryjnie. Pomaga produkować ślinę, co wzmaga siły obronne organizmu zwalczające próchnicę.

Marchew

Szorstkość i duża zawartość wody w surowych marchewkach pomaga stymulować wydzielanie śliny, czyścić zęby z resztek jedzenia oraz pomaga usunąć nadmiar płytki nazębnej, co w efekcie pomoże je rozjaśnić!

Bazylia

Jest naturalnym antybiotykiem, pomagając zmniejszyć nadmiar bakterii w jamie ustnej. Jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw, komponuje się doskonale z mozzarellą, jest bazą do pesto czy kilka listków dodanych do porannego smoothie nada mu nieziemski smak.

Łosoś

Jest to ryba bogata w witaminę D oraz wapń, które bezsprzecznie pomagają wzmacniać zęby. Kupując łososia w puszcze warto zjadać także ości.

Nasionka sezamu

Większość orzechów i nasion bogate jest w wapń, sezam dodatkowo pomaga doskonale oczyszczać nadmiar osadów na zębach.

Grzyby shitake

Według badań przeprowadzonych przez Fundację Badań Pediatrycznych Próchnicy w Australii, zawarty w nich lentinan – związek czynny, pomaga hamować rozwój bakterii, skutecznie przeciwdziałając próchnicy.

Herbata

Nadmiar herbaty co prawda może przebarwiać zęby, jednak herbaty zielone i czarne dzięki zawartości przeciwutleniacza katechiny, pomagają hamować bakterie powodujące zapalenia dziąseł.

Kwinoa

To super ziarno zawiera wapń, magnez, mangan oraz fosforany niezbędne składniki wzmacniające zęby.

Kapustowate

Ciemne zielone warzywa jak kapusty czy boćwina są bogactwem minerałów, które wspierają nasze zęby czyniąc je zdrowymi i mocnymi.

Cytryna

Pomaga utrzymać prawidłowe pH w organizmie, zwiększa wydzielanie śliny i ma właściwości wybielające. Nie należy jeść jej jednak za dużo gdyż może wywoływać erozję szkliwa.