Nabiał jako najlepsze źródło wapnia jest najprostszym sposobem dostarczenia sobie tego cennego pierwiastka. Dzięki dostarczeniu go w posiłkach zapewniamy sobie zdrowe zęby, kości oraz serce, a także wspomagamy odchudzanie. Ważnym składnikiem nabiału jest również białko.

W przypadku gdy nabiał nie należy do ulubionych produktów warto sięgnąć po migdały, ciemnozielone warzywa, konserwy rybne, soki wzbogacane wapniem, rośliny strączkowe, figi czy soję(w każdej postaci). Najlepiej jest spożywać 2 do 4 porcji dziennie zarówno produktów z wapniem jak i białkowych. Oto kilka rad jak uzupełnić dietę w wapń i białko:

  • rozpocznij dzień od porcji nabiału lub alternatywnego produktu, śniadanie w postaci płatków z mlekiem, jogurtu czy owocu zapewnia spory zastrzyk wapnia na cały dzień;
  • jogurt będzie idealną bazą do sosów sałatkowych w połączeniu z ziołami;
  • starty ser idealnie podkreśli smak zapiekanek czy zup, a jogurt doda smaku pieczonym ziemniakom.

Produkty bogate w białka czyli mięso, drób, ryby i owoce morza, czy jaja, fasola i inne rośliny strączkowe, chude sery żółte, twaróg są nie tylko źródłem tego budulca, ale także pełne są witamin z grupy B, żelaza i cynku. W regeneracji po treningu bardzo wspomogą organizm. Co zatem warto zrobić:

  • włącz przynajmniej 25% białek ze źródeł roślinnych w swoim dziennym menu; soja, fa
    sola czy soczewica bogate są w cenne nutraceutyki tak ważne dla serca i prewencji nowotworowej;
  • wybieraj chude mięsa, pozbawione widocznego tłuszczu, usuwaj skórki z drobiu oraz unikaj przetworzonych mięs takich jak burgery czy kiełbasy – ograniczysz tym samy spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych;
  • do zup dorzucaj soczewicę czy fasolę aby zwiększyć ich wartość odżywczą.