Składniki:

500 g polędwicy wieprzowej

100 ml Porto

1 cebula

300 g szpinaku

2-3 ząbki czosnku

Kilka ziemniaków

 

Przygotowanie:

Polędwicę kroimy na okrągłe kawałki i marynujemy. Do marynaty najlepiej użyć oliwę, tymianek, sól i ocet balsamiczny. W obranych ziemniakach drążymy otwory i pieczemy je przez ok 30 min w piekarniku. Aby ziemniaki szybciej się upiekły można je wcześnij podgotować.

Gdy ziemniaki będą prawie gotowe to w między czasie podsmażamy na patelni szpinak z czosnkiem i wkładamy go do otworów w ziemniakach i dalej je pieczemy. Na tej samej patelni smażymy polędwiczki przez ok 6 min. Następnie na pustej patelni smażymy cebulkę na maśle i gdy cebula się zeszkli dodajemy Porto. Gdy alkohol wyparuje i sos zrobi się „lekko gęsty” dodajemy polędwiczki i dusimy je w Porto przez ok 10 min.  Całość wykładamy na talerz :))

Propozycja podania

Fiteria – Polędwiczki w sosie Porto