Składniki:

  • 2 kawałki polędwicy wieprzowej
  • świeża bazylia
  • sok z limonki
  • sól (w moim przypadku himalajska różowa)
  • 2 liście kapusty włoskiej lub 4 liście świeżego szpinaku
  • pół kalafiora
  • cebula
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • folia spożywcza

Sposób przygotowania:

Marynata do mięsa: świeżą bazylię drobno siekamy i naciskamy nożem by puściła sok, następnie ją solimy (użyłem różowej soli himalajskiej ponieważ jest dużo zdrowsza niż tradycyjna), a na koniec skrapiamy sokiem z limonki. Mięso obtaczamy w marynacie i zawijamy w położony na folii spożywczej liść kapusty włoskiej lub 2 liście szpinaku (rzecz gustu). Tak zawinięte mięso (widać na zdjęciu) kładziemy do naczynia, do gotowania na parze i gotujemy od 20 do 25 minut w zależności jaki kolor polędwicy chcemy mieć.

„Kalafiorowy ryż”: na patelni podgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek, dodajemy 1 drobno pokrojoną cebulę, doprowadzamy do zeszklenia i dodajemy pokrojone na małe kawałki różyczki surowego kalafiora. Całość smażymy 4 minuty i pod koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Całość podałem na liściach rukoli i ogórkiem kiszonym. Proponuję podawać z ulubionymi surówkami lub dodatkami warzywnymi. Potrawa bardzo lekka i zdrowa, szybka w przygotowaniu.

 

 

 

Przepisy kulinarne – Fiteria.pl