Pizza, kto jej nie lubi? Zamiast zamawiać jej tłustą wersję przez telefon, zrób ją samodzielnie. Ten prosty, smaczny i co najważniejsze znacznie zdrowszy przepis, pomoże zjeść ją ze smakiem i bez wyrzutów sumienia.

Składniki:

7 g suszonych drożdży

1/4 szk. ciepłej wody

3 i 1/2 szk. mąki

1/2 szk. mąki kukurydzianej

2 łyżki chili

1 łyżka mielonego kminu rzymskiego

2 łyżeczki soli

1 szk. soku marchewkowego

3 łyżki oliwy z oliwek

dodatki na wierzch mogą być dowolne np.

1 duża czerwona papryka pokrojona w cienkie paski

1 duża zielona papryka (pokrojona jak czerwona)

1 duża cebula pokrojona na pół i w cienkie plasterki

1 szk. kukurydzy

oliwki

2 łyżeczki suszonego oregano

250 g grubo startego żółtego sera

Przygotowanie:

  • Do wody w szklance dodać drożdże i odstawić na 5 minut.
  • Mąki, chili, kmin rzymski i sól wymieszać, wlać drożdże, sok z marchewki i 2 łyżki oliwy.
  • Wyrobić, i lekko oprószone mąką ciasto wyłożyć na stolnicę i ugniatać 7 do 10 minut, do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne.
  • Przełożyć je do dużej nasmarowanej tłuszczem misy, przykryć wilgotną ściereczką i odłożyć w ciepłym miejscu aż wyrośnie.
  • Następnie ubić wyrośnięte ciasto i podzielić na dwie części oraz odłożyć na kolejne 15 minut.
  • Papryki, kukurydzę, cebulę i oregano wymieszać z łyżką oliwy.
  • Z każdej porcji ciasta ugnieść plaski o średnicy ok 25 cm i ułożyć na dwóch suchych blachach.
  • Nałożyć na nie warzywa i posypać serem, następnie odłożyć na 20 minut. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 230 °C.
  • Piec 20-25 minut, zmieniając blachy miejscami w połowie pieczenia. Gotowe pizze są chrupkie i przyrumienione.

Zawarty w cieście sok marchewkowy nadaję mu ciekawy smak, złocisty kolor i co ważne wzbogaca pizze w beta-karoten.