Pitaja, zwany smoczym ze względu na swój niezwykły kształt, jest owocem łagodnym i lekko kwaskowatym w smaku. Owoc pochodzi w Ameryki Środkowej, niemniej ostatnimi czasu staje się coraz bardziej docenianym i popularyzowanym na całym świecie.

Jego niesamowity i niezwykle atrakcyjny wygląd i kolory, nie ustępują wartościom odżywczym w nim zawartym. Być może całe, świeże owoce, są niełatwe do znalezienia w sklepach, pitaję można odszukać w wersji mrożonej, które jest dla nas równie wartościowa, zarówno w kwestii smaku, jak i składu. Już 100 g smoczego owocu dostarcza sporo błonnika oraz magnezu, jest bogate w witaminę C, witaminy z grupy B oraz żelazo, a przy tym jest mało kaloryczne, gdyż w porcji ma raptem 60 kcal.

Kolory owoców czy warzyw, to zasługa licznych przeciwutleniaczy, dlatego i pitaja może szczycić się wyjątkową ich kompozycją. Owoce te są doskonała baza do koktajli, pięknie ozdobią każdy talerz owoców. Ekologiczne gospodarstwa np. w Nikaragui, korzystają z energii słoneczne w ich uprawie, a odrzucone skórki wykorzystują jako kompost. Owoce pochodzące z takich źródeł są najwyższej jakości, dlatego warto ich szukać, gdyż są naprawdę niezwykłe.

 

Wśród produktów na bazie smoczych owoców, można znaleźć również soki, albo też owoce w wersji suszonej. Taką egzotyczną przekąskę można dodać do płatków owsianych lub sałatki, a z pewnością zyska ona nowego wymiaru.