Jeżeli nie możecie się doczekać przez cały rok na sezon bobu, oto nasza propozycja potrawy (no chyba, że zjecie zanim do czegoś go dodacie), która doskonale komponuje się z tą pyszną i zdrową fasolą – pilaw z bobem, szafranem i pistacjami.

Składniki:

200 g ryżu basmati

400 g bobu (może być mrożony!)

1 drobno posiekana cebulka

odrobina masła lub oliwy z oliwek

1/2 litra bulionu

6-8 nasion kardamonu lekko przygniecionych

1 łyżeczka kminku

4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)

kilka pałeczek szafranu

mała garść rodzynek

mała garść pokruszonych pistacji

natka pietruszki lub kolendry

Wykonanie:

  • Ryż namoczyć i opłukać, aż woda będzie czysta. Młody bób gotować 5 minut, odcedzić i pozostawić do ostudzenia – to ułatwi obieranie.
  • Masło lub oliwę rozgrzać na dużej patelni lub w rondlu z pokrywką, dodać cebulkę oraz przyprawy (poza szafranem) i smażyć 4-5 minut, dodać odsączony ryż i dusić chwilę.
  • Rodzynki oraz szafran zamoczyć w odrobinie letniej wody, dodać do rondla, zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć temperaturę i dusić do miękkości pod przykryciem, w razie potrzeby podlewać bulionem.
  • Przed końcem gotowania, dodać obrany bób i pokruszone pistacje, dokładnie wymieszać.
  • Ciepłe danie podawać posypane kolendra lub natką pietruszki.
  • Można również przyrządzać wersję z dodatkiem kurczaka lub kaczki. Wersja bezmięsna idealnie pasuje jako dodatek do ryb lub mięs z grilla lub jako wersja solo na pyszny obiad.