Jod jest niezbędny w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy, będący zarazem składnikiem hormonów. Pierwiastek ten pełniąc tak ważną rolę wpływa zatem na regulację wszystkich podstawowych funkcji życiowych naszego organizmu, poczynając od kontroli temperatury, działaniu na układy nerwowy i mięśniowy, uczestniczy w podziale komórek.

Jod jest konieczny w ochronie naszego organizmu przed skutkami oddziaływania materiałów radioaktywnych, zapobiega powstawaniu wola. Jest także eliksirem urody, gdyż działa na włosy, paznokcie, zęby oraz zdrowie naszej skóry.
Pomocny jest także w odchudzaniu, wspomagając nasz organizm w spalaniu tłuszczu.

Profilaktycznie stosowany jest do odkażania skaleczeń i ran. Jego niedobór może skutkować wieloma poważnymi schorzeniami i chorobami jak choroba Parkinsona, rak tarczycy, problemy neurologiczne, chroniczne zmęczenie, poronienia, brak chęci do życia, depresja, zmniejszenie odporności, suchość skóry i wiele innych. W nadmiarze zaburza hormony, powoduje powstanie wola i uszkodzeń tarczycy szczególnie u dzieci.

Źródłami bogatymi w jod są przede wszystkim:

  • sól jodowana,
  • ryby morskie,
  • owoce morza,
  • drożdże,
  • cebula,
  • świeże ananasy,
  • zioła jak bylica, estragon,
  • dziki czarny bez

Niektóre warzywa jak kapusta, brukselka czy kalafior, mogą powodować niedoczynność tarczycy blokując jod – wówczas należy je spożywać gotowane co niweluje tę właściwość.

Dobrym miejscem na solidną dawkę jodu są wyprawy nad morze bądź do kopalni soli, powietrze tam jest nim wyjątkowo nasycone.