To proste i bardzo smaczne danie, to świetny sposób na pożywny obiad. Słodka odsłona polędwiczek jest bardzo aromatyczna, a w połączeniu chrupiącymi orzechami daje ciekawą wariację tekstur. Pieczone polędwiczki z sałatką z rukoli, doskonale sprawdzą się również jako danie na kolację z przyjaciółmi. Można podawać je z ryżem lub pieczonymi ziemniaczkami.

Składniki na 4 porcje:

1/2 szk. dżemu morelowego
2 łyżki musztardy dijon
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 łyżeczka chili
450 g polędwiczki wieprzowej
3/4 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek
ok. 20 szt. orzechów włoskich (opcjonalnie)
3 gruszki
opakowanie rukoli

Przygotowanie:

  • Rozgrzać piekarnik do 200°C. Utrzeć dżem, musztardę, sok i skórkę z cytryny i 1/2 łyżeczki chili w miseczce. Odmierzyć ok. 3 łyżki tej marynaty i polać nią mięso.
  • Przełożyć mięso do formy, nasmarować je 1/4 łyżeczki soli oraz pozostałą połową łyżeczki chili i piec 15 minut. Posmarować 3 łyżkami marynaty i piec kolejne 10 minut, aż będą gotowe, ale wciąż soczyste.
  • Oliwę z oliwek oraz pozostałą część marynaty dokładnie wymieszać.
  • Gruszki pokroić w podłużne kawałeczki i delikatnie pokruszyć orzechy. Rozłożyć rukolę na talerzach, płożyć na nich gruszki i orzechy, następnie polać sosem.
  • Polędwiczki pokroić w cienkie plastry i ułożyć na wierzchu. Całość podawać z ryżem.