Składniki na 2 porcje:

600g brokułów

1 podwójna pierś z kurczaka

3 ząbki czosnku

4 łyżki śmietany

sól i pieprz

250g makaronu

garść bobu

 

Przugotowanie:

Bób potrzebuje dłuższego gotowania także można przygotować go wcześniej.

Dzielimy brokuł na różyczki i gotujemy na parze do momentu aż będą miękkie (ok 15-20 min).

Oczyszczone piersi z kurczaka dzielimy na 2 lub 4 części, przyprawiamy i podsmażamy z każdej strony do momentu aż się ładnie zarumienią.

Do ugotowanych brokuł dodajemy czosnek i śmietanę i miksujemy blenderem aż uzyskają kremową konsystencję.

Brokułowy krem oraz obrany bób dodajemy do kurczaka i całość dusimy pod przykryciem przez ok 15-20 min. W tym czasie gotujemy makaron.

I gotowe,

smacznego 🙂