Każdy, kto lubi leniwe śniadania na słodko, z pewnością nie pogardzi tymi smakowitymi pancakes z truskawkami. Ciasto wykonane z połączenia mąki pełnoziarnistej i pszennej będzie zdrowsze, niż to wykonane tradycyjnie, a przy okazji będzie smakować także maluchom! Soczyste truskawki zwieńczą dzieło i dadzą pozytywne doładowanie o poranku!

Składniki:

  • 1/2 szklana mąki pszennej
  • 1/2 szklanki pełnoziarnistej
  • mała łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru brązowego lub miodu
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 łyżki roztopionego masła

Truskawki:

  • mrożone truskawki ok. 300 g (mogą być też świeże)
  • 2-3 łyżki miodu lub cukru brązowego
  • łyżka cynamonu

Wykonanie:

  • Na ciasto: mieszamy suche składniki, następnie dodajemy mokre i mieszamy na gładką masę. Rozgrzewamy patelnię i układamy małe placki. Pieczemy z dwóch stron na złoty kolor.
  • Sos: truskawki przekładamy do rondelka i gotujemy do miękkości (jeżeli zostały wcześniej rozmrożone lub są świeże, kroimy na kawałki i  ogrzewamy je do połączenia z pozostałymi składnikami) z dodatkiem cukru i miodu. Gotowe placki polewamy truskawkami w syropie.

Można podawać je również z innymi owocami, dżemami, roztopioną czekoladą czy syropem klonowym.