Bogactwo antyoksydantów i witamin, a do tego super smakowite – lody ze szpinaku z czekoladą, z pewnością umilą każdy deser 🙂 Super zdrowe i pyszne!

 

Składniki:

3 szklanki listków jarmużu lub szpinaku

300 ml mleka kokosowego z puszki

20 ml mleka migdałowego (może być słodzone)

1/2 awokado (zamrożonego)

2 łyżeczki miodu

1/4 szklanki grubo siekanej gorzkiej czekolady (może być również mleczna lub biała)

opcjonalnie orzechy do dekoracji

Wykonanie:

  • Listki jarmużu lub szpinaku umieścić w blenderze, zmiksować.
  • Po zmiksowaniu dobrze jest przetrzeć całość przez sito i ponownie włożyć do blendera.
  • Dodać mleko kokosowe i migdałowe, pokrojone na kawałki zmrożone awokado i miód, a następnie zmiksować na gładką masę.
  • Całość wyłożyć do osobnego pojemnika i wymieszać z kawałkami czekolady, a następnie przełożyć w zamkniętym naczyniu do zamrażarki.
  • Podawać posypane orzeszkami lub ozdobione listkami.