Coraz częściej słyszy się o alergii na białko mleka krowiego oraz nietolerancji laktozy w produktach. Pojęcie alergii jest zamiennie stosowane z nietolerancją. Nietolerancja i alergia różnią się między sobą zarówno przyczynami zaburzeń, jak i objawami. Poniżej krótka charakterystyka obydwu nieprawidłowości. Oba zjawiska wywołują nieprawidłową reakcję na pokarmy, które zostaną zjedzone. Jednak, w przypadku alergii reagują przeciwciała i bierze udział układ immunologiczny. Alergia dotyczy białek występujących w mleku, a nietolerancja dotyczy relacji pomiędzy laktozą i laktazą.

Alergia na białko mleka krowiego jest najpopularniejszą nadwrażliwością na jedzenie. Problem ten dotyczy 20-37% Polaków. Często dotyka niemowląt (pojawia się u 2,5% karmionych sztucznie, i 0,5% karmionych naturalnie). Należy podkreślić, że alergia występuje nie tylko w przypadku białka mleka krowiego, ale także koziego czy owczego.

Skąd alergia na mleko?

Alergię wywołują białka (jest ich około 20). Przede wszystkim chodzi o frakcję serwatkową (najbardziej uczula ß-laktoglobulina) oraz kazeinowej (najbardziej uczula frakcje α). Ten rodzaj alergii dotyczy zazwyczaj niemowląt. Z czasem dzieci wyrastają z niej, zazwyczaj w okresie od trzeciego do piątego roku życia. Należy pamiętać, że kazeina – Bos d8 to alergen uodporniony na enzymy i kwas solny. Jakie ma to znaczenie? Otóż takie, że alergia może wystąpić u osób spożywających nie tylko mleko, ale także przetwory mleczne, jak: lody, śmietana, masło, sery.

Objawy alergii na mleko

Organizm człowieka reaguje bardzo szybko. Objawy lokalizowane są w trzech sferach: skórze, układzie oddechowym i układzie pokarmowym. Kolejno występują: wysypka lub/i rumień na ciele człowieka. Człowieka zaczyna kichać, kaszleć, a w nosie pojawia się wodnista wydzielina. Towarzyszą temu (lub występują same) wymioty, biegunka, ból brzucha. W zaawansowanym stadium alergii może wystąpić AZS, czyli Atopowe Zapalenie Skóry oraz wstrząs anafilaktyczny.

Nietolerancja Laktozy – co to takiego?

To zaburzenie występujące podczas procesów trawienia. Przyczyną jest niska produkcja/ brak enzymu tzw. laktazy, który jest potrzebny do właściwego rozkładu laktozy (cukier naturalnie występujący w mleku). Osoby cierpiące na nietolerancją laktozy powinny stosować preparaty zawierające laktazę lub używać produktów bez laktozy (źródło: Nietolerancja laktozy a alergia na białko mleka krowiego).

Nietolerancja laktozy: objawy

Objawami nietolerancji laktozy są:
– w przypadku niemowląt biegunka osmotyczna (wyższe ryzyko odparzenia),
– w przypadku dzieci i dorosłych to głównie dyskomfort układu pokarmowego (ból brzucha, uczucie pełności, przelewania, ucisk, duże ilości gazów).

Alergia, a nietolerancja na laktozę: różnice

Pomimo, że obydwa zjawiska są reakcja organizmu na spożywane pokarmy to istnieją między nimi zasadnicze różnice. Nie powinno się tych terminów stosować zamiennie. W przypadku alergii bierze udział układ immunologiczny, co nie ma miejsca w przypadku nietolerancji na laktozę. Różnica występuje także w przypadku czasu reakcji organizmu (nietolerancja 0,5 – 12 h, a alergia 0,1 – 96 h). Inaczej można zlokalizować, który produkt wywołuje niepożądaną reakcję (w przypadku nietolerancji jest to łatwe, a w przypadku alergii bardzo trudne). Objawy także są inne, co zostało opisane powyżej.
Odwiedź moją stronę: https://www.dietetykwszczecinie.pl/dietetyka-online.html