Ten smakowity przepis, nawet zimową poro przynosi promyk wakacyjnego słońca. Smaczne połączenie owoców i delikatnego sera sprawią, że naleśniki to doskonały pomysł na deser i na słodki obiad. Tak przyrządzone naleśniki dostarczają nam mnóstwo wapnia, żelaza, witaminy C oraz kilku z witamin z grupy B.

Składniki na 4 porcje:

600g mrożonych truskawek (rozmrozić)
1/2 szk. cukru plus 1 łyżeczka
3 łyżki konfitury malinowej
2 duże jajka
2 duże białka
1 szk. chudego mleka
1 łyżka oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki soli
1 szk. mąki plus 3 łyżki (opcjonalnie mąka razowa)
500g twarożku
1 i 1/2 łyżeczki esencji waniliowej

Przygotowanie:

  • Truskawki utrzeć z 1/4 szk. cukru i konfiturą w malakserze.
  • Jajka, białka, mleko, oliwę, łyżeczkę cukru i sól dokładnie utrzeć, dodać szklankę mąki i wymieszać na gładkie ciasto. Odstawić na pół godzinki.
  • Oliwą nasmarować patelnię i smażyć naleśniki na średnim ogniu z obu stron. Po usmażeniu układać na papierze pergaminowym.
  • Piekarnik rozgrzać do 200°C i lekko nasmarować tłuszczem formę do pieczenia.
  • Pozostały cukier, 3 łyżki mąki, twarożek i esencję waniliową dokładnie wymieszać. Gotowe nadzienie nakładać po 2 łyżki na naleśnik, formować je jak krokiety (złożyć boki na nadzienie i zawijać w rulonik).
  • Tak przygotowane naleśniki układać złączeniem do dołu w formie i zapiec 10-15 minut, aż zrobią się lekko chrupiące.
  • Polać talerze sosem i na każdy ułożyć po dwa naleśniki. Można posypać cukrem pudrem, podawać z kremowym jogurtem czy dla chętnych z bitą śmietanką (bez cukru).