Kto z nas nie zna tego dyskomfortu powodowanego wzdęciami? Często zjadając niektóre produkty nie mamy nawet świadomości, iż powodują one tę niewątpliwie niezbyt miłą przypadłość. Warto nauczyć się mądrzej wybierać i łączyć produkty w naszej diecie. Podobnie jest z napojami, gdyż szczególnie te gazowane mogą przysporzyć nam wielu kłopotów gastrycznych.

Skąd biorą się wzdęcia? Otóż niektóre substancje w szczególności te, które zawierają cukry (fruktozę, laktozę, rafinozę i sorbitol) i / lub rozpuszczalny błonnik nie są trawione w naszym żołądku, a tym samym trafiają w nieprzetworzonej formie do jelit, gdzie bakterie rozkładają je w drodze w dół. Rezultatem jest uwalnianie się gazów. Wiele produktów, które spożywamy w codziennej diecie, nawet pomimo swoich walorów odżywczych i smakowych, mogą powodować w naszym układzie pokarmowym problemy które odczuwamy jako wzdęcia czy gazy. Warto zatem sprawdzić co u nas powoduje niestrawność i nie koniecznie wykluczyć te produkty, gdyż często są nam potrzebne, ale ograniczyć do mniejszych porcji, pozwalających zyskać z nich to co dobre bez ryzyka. Ograniczanie spożywania produktów powodujących wzdęcia, nie jest jednak jedynym rozwiązaniem, gdyż istnieje wiele sposobów leczniczych na tego typu dolegliwości.

Uwaga! Palenie tytoniu czy życie gumy również może być winowajcom wzdęć i gazów, dzieje się tak za sprawą nadmiaru połykanego wówczas powietrza, które może przyczyniać się do nieprzyjemnych dolegliwości.

Oto lista produktów mogących mieć działanie wydymające:

Warzywa i rośliny strączkowe zawierają one rafinozę i / lub fruktozy, dlatego bywają problematyczne dla naszego trawienia, pomimo, że są bardzo zdrowe.

Karczochy, szparagi, brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, seler, cebula, groszek, słodkie ziemniaki, wszelakie fasole.

Owoce zawierają fruktozę, sorbitol oraz rozpuszczalny błonnik, jednak jeść należy je regularnie, ale w mniejszych ilościach jednorazowo np. 1 jabłko zamiast kilograma.

Jabłka, morele, mango, pomarańcze, brzoskwinie, gruszki, śliwki, arbuz, suszone morele, suszone śliwki, rodzynki.

Nabiał nawet jeśli nie zdiagnozowano u Ciebie nietolerancji laktozy, możesz mieć problem z jej trawieniem. Wraz z wiekiem nasz organizm wytwarza mniej laktazy – enzymu wspomagającego trawienie laktozy, stąd spożywanie nabiału może powodować wzdęcia.

Maślanka, serek śmietankowy, lody, mleko, przetworzone produkty zawierające mleko, ricotta.

Produkty pełnoziarniste zawierają rafinozę, rodzaj cukry mogącego tworzyć gazy w jelitach, stąd jeżeli cierpisz na nadmiar problemów gastrycznych unikaj dużych ilości tych produktów.

Jęczmień, siemię lniane, żyto, pszenica.

Napoje gazowane to źródło wielu cukrów, oraz wysokie nasycenie gazów stąd i częste problemy ze wzdęciami po napojach z bąbelkami.

Piwo, soki owocowe, napoje gazowane jak cola.

Produkty bez cukrowe – często zawierają sorbitol, który fermentowany przez bakterie przewodu pokarmowego prowadzi do niepożądanych gazów.

Gumy bez cukru, cukierki, przekąski – czytaj uważnie etykiety!

Jeżeli problemy gastryczne są nagminne i nie pomaga wykluczanie niektórych produktów, koniecznie skontaktuj się z lekarzem lub dietetykiem.