Białko, to bez wątpienia jeden z najważniejszych składników naszej diety, bez którego nie sposób się obejść. Istnieje wokół niego wiele prawd i mitów, a jedną z najbardziej popularnych jest to, że nadmiar białka, może spowodować problemy z nerkami, czy też problem z utrzymaniem wapnia w kośćcu. 

Badacze na Uniwersytecie w Teksasie, postanowili przeprowadzić badania na temat wpływu jaki ma na nasze zdrowie nadmiar białka.

Poza  mitami związanymi z pogorszeniem pracy nerek czy utratą wapnia, wykluczono również fakt, iż jedzenie dużych ilości białek może tuczyć, w zależności od ich źródła, mogą być sporą dawką kalorii i mieć pewne niezbyt zdrowe konsekwencje.

Problematyczne są głównie produkty białkowe jak mięsa i ich przetwory.

Jedzenie ich w nadmiarze zwiększa ryzyko cukrzycy, chorób serca i powoduje rozmaite przewlekłe dolegliwości.

Najważniejszy w tej kwestii jest zatem umiar, gdyż fakt, że lubimy jeść soczyste steki czy kawałek tłustego boczku, nie oznacza, iż ma to być nasz codzienny składnik każdego posiłku. Każdy rodzaj białka w nazbyt dużych ilościach nie będzie dla nas zdrowy, dlatego warto je ze sobą przeplatać.

Rośliny strączkowe jak soja czy fasole, nabiał, produkty zwierzęce mają miejsce w naszej diecie, a ich odpowiedni dobór i proporcje, są kluczem do zdrowia.