Mule w sosie śmietanowym to świetny pomysł na ucztę – wspomnienie z wakacji. Przedstawiamy prosty i pyszny zarazem przepis!

Składniki:

1 kilogram muszli

2-3 ząbki czosnku

1 cebula

1 pęczek natki pietruszki

100 ml śmietany kremówki

szklanka białego wytrawnego wina

3 łyżki masła

sól, pieprz do zmaku

Przygotowanie:

  • Oczyścić mule – to najmniej przyjemna czynność w przygotowaniu potrawy.
  • Następnie zalać je wodą z kostkami lodu.
  • Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na maśle aż się zeszki.
  • Pod koniec smażenia do cebuli dodać posiekany czosnek, nie będzie dzięki temu gorzki.
  • Następnie dorzucić mule i białe wino, a następnie gotować do momentu aż się otworzą (ok 5 min).
  • Dodać śmietanę, natkę pietruszki, trochę masła i przyprawić do smaku pieprzem i solą.
  • Dusimy przez kilka minut.

Możemy podać danie z pieczywem i białym winem. Smacznego