Jeżeli szukasz smakowitego pomysłu na śniadanie, przekąskę lub deser, te znakomite muffinki marchewkowo – morelowe będą idealne!

Składniki na przepyszne muffinki marchewkowo-morelowe:

2/3 szklanki pestek słonecznika

3 łyżki sezamu

1 3\4 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

duża szczypta cynamonu, mielonego kardamonu i imbiru

1 szklanka maślanki

1/2 szklanka brązowego cukru

1/4 szklanki oliwy z oliwek

3 duże marchewki starte na grubej tarce

1/2 szklanki suszonych moreli, drobno posiekanych

Wykonanie:

  • Nagrzać piekarnik na 190 stopni, przygotować foremki na muffiny, a na oddzielnej blasze prażyć pestki słonecznikowe i sezam ok. 4 minuty, aż się zarumienią. Następnie wyjąć i lekko przestudzić.
  • Wymieszać suche składniki w dużej misce, a w osobnej wymieszać mokre i lekko wyrobić.
  • Wymieszać wszystko i dodać marchewkę i prażone pestki oraz morele. Lekko przemieszać
  • Przełożyć do foremek i piec około 30 minut.