Jeżeli lubisz kawę, do tego z kremową pianką i smaku wanilii, a dbasz o linię – mrożone mochaccino jest dla Ciebie! Ten prosty domowy przepis z chudym mlekiem, kakao oraz odrobiną syropu klonowego jest znacznie lżejszy, niż tradycyjna wersja, a smakuje równie wybornie.

Składniki na dwie porcje:

1 szklanka mocnej kawy

1 szklanka chudego mleka

2 łyżki niesłodzonego kakao

2-3 łyżki syropu klonowego

1/8 łyżeczki ekstraktu waniliowego

kilka kostek lodu w razie potrzeby

Wykonanie:

  • Kawę zamrozić w pojemniczku na lód (ok. 4 godziny).
  • Kostki kawy oraz pozostałe składniki zmiksować w blenderze, dla wersji gładszej (bardziej płynnej) dodać odrobinę wody.
  • Rozlać do szklanek, a na wierzchu posypać jeszcze dla ozdoby kakao w proszku i podawać.