Tymianek świeży bądź suszony jest ziołem niezwykle popularnym w kuchni francuskiej, kreolskiej czy kajeńskiej. Ma niezwykle charakterystyczny i mocny zapach, który wydobywa z potraw wspaniały aromat. Nie jest jednak jedynie wspaniałym dodatkiem do najrozmaitszych dań.

Zawarte w tymianku terpeny mogą hamować nowotwory, zwiększając tym samym wytwarzanie przez nasz organizm substancji o działaniu przeciwnowotworowym. Zawiera także flawonoidy takie jak luteolina, które również wspierają nasz organizm w uodparnianiu się na nowotwory, przez zapobieganie ich zmianom w komórkach. Osoby cierpiące na suchy kaszel, powinny stosować napar z tymianku, który niejednokrotnie działa lepiej niż najdroższe leki z aptecznej półki. Pomocny jest zatem także we wszelkich przeziębieniach, grypie, anginie czy zgadze.

Zioło to jest także bardzo odświeżające i utrwalające, odświeża oddech, hamuje zapalenia a także walczy z próchnicą. Ma zatem działanie odkażające i bakteriobójcze. Jest także dobrym sposobem na poprawienie apetytu, gdyż jego dodatek zachęca do jedzenia, poprawia trawienie, potrafi także zadziałać jak porządna kawa, pobudzając i wzmacniając zdolności umysłowe – jak magnez.

Tymianek jest idealnym dodatkiem do wielu dań takich jak zupy czy wszelkiego rodzaju potrawy duszone. Świetnie komponuje się ze skorupiakami, kurczakiem i indykiem.