Szałwia jest cudownym ziołem o wspaniałych właściwościach na organizm. Ma mocny, lekko ziemny zapach i dostępna jest w postaci świeżej bądź suszonej.

Ma szerokie zastosowanie, jest naturalnym lekiem na wiele schorzeń. Zwalcza infekcje, gdyż zawarte w niej taniny pomagają przy zakażeniach. Ponadto dzięki fitoestrogenom może być niezwykle pomocna przy bólach menstruacyjnych oraz menopauzie. Szałwia ma również właściwości wpływające na usprawnienie funkcji umysłowych i poprawią pamięć, leczy także dolegliwości układu pokarmowego w szczególności kolki, zdęcia i niestrawności.

Działanie szałwii można także odczuć na skórze – opóźnia procesy starzenia, i włosach – zapewnia ich zdrowy blask, przyspiesza krążenie krwi głowy i przyspiesza wzrost. Silne terpeny w szałwii mogą obniżyć ryzyko choroby serca i nowotworów.

W kulinariach tworzy idealne kompozycje z tymiankiem, bazylią czy rozmarynem. Dodawać ją można w szczególności do drobiu i dań z wieprzowiny. Należy jednak uważać z jej ilością, gdyż w nadmiarze nadaje potrawie gorzki smak. Świetnie komponuje się z domową pizzą i chlebem, grillowanymi warzywami, sosami i wszelkimi marynatami.