Podstawowe włoskie zioła, mają dosyć podobny smak i aromat, ich właściwości przeciwutleniające również są zbliżone. Oba zioła są ze sobą blisko spokrewnione, jednak posiadają subtelne różnice i mają czasami odmienne zastosowanie.

Oregano najpopularniejszy dodatek do pizzy, jest jedną z najdłużej znanych roślin leczniczych. Zawarte w oregano kwercetyna i galangina mogą blokować początkowy rozwój nowotworu na poziomie komórkowym. Skuteczne jest także jako środek wykrztuśny, dezynfekujący, odtruwający, pomaga w problemach z układem trawiennym. Jest idealny w przyrządzaniu potraw kuchni włoskiej, ziołowych marynat, sosów do makaronów, zup. Świetnie komponuje sie także z grzybami, ziemniakami czy kabaczkami.

Majeranek z kolei o sporej zawartości terpen podnosi poziom substancji o działaniu przeciwnowotworowym. Jest skutecznym środkiem przeciwkatarowym nawet dla niemowląt, jest także bogatym źródłem wapnia, a ponieważ reguluje procesy trawienne jest nieodzownym składnikiem tradycyjnej kuchni polskiej. O dziwo najlepiej smakuje dopiero po wysuszeniu, dlatego w takiej formie najczęściej dodajemy go do potraw. Nieodzowne bez niego są dania z warzyw strączkowych – łagodzi wzdęcia i ich ciężkostrawność. Jest także idealnym dodatkiem do zupy ziemniaczanej, żurku, flaków, sałatek rybnych czy serów. Nadaje się w szczególności do czerwonych mięs, marynat i drobiu.