Natka pietruszki jest jednym z najpopularniejszych i najczęściej stosowanych świeżych ziół. Najlepsza pod względem aromatycznym i smakowym jest ta o płaskich liściach, niemniej ta karbowana wygląda efektowniej przy zdobieniu potraw.

Natka pietruszki w formie suszonej winna być używana w ostateczności, gdyż traci większość swoich walorów.

Dzięki zawartości flawonoidu kumaryny oraz terpen , natka pietruszki jest silnym przeciwutleniaczem, stymulując układ odpornościowy i blokując substancje rakotwórcze. Chlorofil, którego posiada znaczną zawartość przydatny bywa w odświeżaniu oddechu. Zawiera także mnóstwo sodu, potasu, wapnia oraz magnezu. Obfituje także w witaminy takie jak A oraz C. Natka pietruszki dzięki swojemu składowi stosowana jest w leczeniu infekcji dróg moczowych, pomaga przy bolesnych miesiączkach, niestrawnościach, wzdęciach, zapaleniu oskrzeli, alergiach, astmie i wielu innych.

  • Używać można jej do wielu potraw takich jak nadzienia, dania z ryżu i kasz, zup i wszelkich dań duszonych, do sałatek i makaronów.
  • Sok z natki z dodatkiem cytryny i lodu orzeźwia i jest zbawienny na dolegliwości po spożyciu alkoholu.