Cynk

Cynk jest pierwiastkiem śladowym niezbędnym dla zdrowia skóry, włosów, prawidłowego działania układu odpornościowego, metabolizmu białek i funkcjonowaniu wielu układów enzymatycznych.

Ponieważ jest niezbędny w syntezie białka oraz kwasów nukleinowych, jest bodźcem pobudzającym kurczliwość mięśni. Cynk jest także ważny w procesie tworzenia insuliny, przyspiesza gojenie ran, pomaga usprawnić pracę umysłową. Buduje tzw. palce cynkowe pośredniczące w wiązaniu białek regulatorowych do DNA. Nie należy jednak nadużywać jego dobroczynnych możliwości, gdyż przedawkowany koliduje z przyswajalnością innych pierwiastków takich jak żelazo czy miedź.

Znalezienie źródła bogatego w cynk nie jest trudne, obfite w ten pierwiastek są drób, fasola, kiełki i zarodki pszenne, mięso, mleko i jego przetwory, orzechy, pestki i produkty zbożowe pełnoziarniste, skorupiaki, mięczaki oraz tofu.