Święta już za rogiem więc czas zacząć szykować przysmaki, których nie może zabraknąć na stole. Wielkanoc to mazurki, paschy i babki. Dzisiaj prezentujemy lekki mazurek owsiany z musem czekoladowym i migdałami.

Składniki:

Ciasto:

250 g płatków owsianych górskich (zmielić)

50 g cukru trzcinowego lub 2 duże łyżki miodu

4 jaja

50 g mąki pełnoziarnistej np. orkiszowej

łyżeczka proszku do pieczenia

50 ml chudego mleka lub jogurtu naturalnego

3 łyżki pestek słonecznika

Mus czekoladowy:

2 dojrzałe awokado (koniecznie dojrzałe aby masa nie wyszła gorzka)

2 dojrzałe banany

4 – 6 łyżeczek kakao

2 łyżki miodu

Jeżeli nie lubisz wersji owocowej możesz rozpuścić dwie tabliczki czekolady deserowej w kąpieli wodnej i użyć jej zamiast powyższego musu.

migdały lub inne bakalie do dekoracji

Wykonanie:

  • Płatki wymieszać z cukrem(lub miodem), dodać słonecznik i mąkę wymieszaną z proszkiem.
  • Jajka zmiksować z mlekiem i dodać do miski z płatkami i mąką dokładnie mieszając całość.
  • Na tortownicę wyłożoną pergaminem wyłożyć masę, ładnie wyrównać pozostawiając wyższy brzeg i włożyć do piekarnika na ok 30-40 minut 180 stopni.
  • Upieczone cisto ostudzić i przygotować mus.
  • Składniki na mus dokładnie zblendować na gładką masę (można doprawić do smaku jeśli jest mało słodka) i wyłożyć na ciasto, ozdobić płatkami migdałów lub innymi bakaliami i schłodzić w lodówce.