Smak wakacji, który pozwoli przetrwać do kolejnych. Lemoniada truskawkowa z miętą świetnie orzeźwia, a można wykonać ją również z ananasów lub mango.

Składniki:

3 szklanki pokrojonych na ćwiartki truskawek (mogą być mrożone)

1/2 szklanki listków świeżej mięty

1/2 szklanki soku z limonki (lub z pomarańczy)

1/4 szklanki wody

1/4 szklanki syropu z agawy

750 ml wina musującego (schłodzonego) lub wody gazowanej smakowej

opcjonalnie kawałki całych truskawek i kostki lodu

Wykonanie:

  • Pierwsze pięć składników zmiksować w blenderze na gładką masę.
  • Miksturę rozlać do szklanek (1/2 wysokości) i uzupełnić winem musującym lub wodą, delikatnie wymieszać, aby połączyć składniki.
  • Dodać kostki lodu i owoce oraz ozdobić listkami mięty.
  • Lemoniada doskonale pasuje na spotkanie z przyjaciółmi.