Nie da się ukryć, iż smakowite ciasta to stały punkt programu na wigilijnych i świątecznych stołach. Proponujemy zatem lekki makowiec, który może być ciekawą alternatywą dla tradycyjnej wersji tego ciasta.

Kilka słów o maku 

Mak już od wieków stanowi cudowny składnik potraw, a także specyfików leczniczych. W tych małych ziarenkach tkwi niezwykłą moc. Bogate są w kwasy omega 6, które wpływają doskonale na nasze nerki oraz wątrobę, pomagając równocześnie poprawiać pracę serca i obniżać poziom cholesterolu.  Mak posiada również mnóstwo witamin jak C, D, E oraz A, dlatego naprawdę warto od czasu do czasu włączyć go do diety. Pomaga uzupełnić również niedobory cynku, magnezu, miedzi i fosforu.

Składniki na cytrynowy makowiec:

3/4 szklanki cukru pudru

6 łyżek masła

1/4 szklanki oleju rzepakowego np. canola

2 jaja

1 łyżka skórki otartej z cytryny

2 łyżki soki z cytryny

łyżeczka ekstraktu z wanilii

2 1/2 szklanki mąki (można dodać połowę pełnoziarnistej)

1/4 szklanki maku

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

1/4 łyżeczki soli

1 szklanka chudej maślanki

lukier:

3-4 łyżeczki soku z cytryny

1/2 szklanki cukru pudru

opcjonalnie starta skórka z cytryny

Wykonanie:

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  • Połączyć cukier z masłem i olejem w dużej misce, dodać jajka i ubijać całość do uzyskania gładkiej masy.
  • Dodać skórkę z cytryny, 2 łyżki soku z cytryny i esencję waniliową.
  • Dodać mąkę, maślankę, proszek do pieczenia i sodę, szczyptę soli i całość wymieszać.
  • Dodać mak i jeszcze raz delikatnie całość połączyć.
  • Piec około 40 minut.
  • Upieczone wyjąć z formy i przygotować lukier.
  • Delikatnie połączyć cukier z sokiem z cytryny i skórką, a następnie udekorować nim ciasto.