Ten smaczny, słodki i zarazem lekki czekoladowy pudding jest doskonałą opcją dla łasuchów na diecie.

Składniki:

2 i 1/2 szklanki chudego mleka

1/3 szklanki cukru brązowego lub stewia

3 łyżki mąki ziemniaczanej

szczypta soli

2 duże żółtka

2 łyżeczki masła

1 łyżeczka ekstraktu wanilii

100-150 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

  • 2 szklanki mleka zagotować, połączyć cukier oraz skrobię i sól w miseczce, następnie żółtka z pozostałą ilością mleka.
  • Połączyć suche i mokre składniki i wlać delikatnie i stopniowo do gotującego się mleka.
  • Zmniejszyć ogień i delikatnie gotować jeszcze chwilę aż zgęstnieje.
  • Zdjąć z ognia, dodać masło, wanilię oraz pokruszoną czekoladę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
  • Schłodzić i podawać.

Aby zapobiec przypalaniu się mleka, na dno rondelka przed gotowanie dobrze wlać odrobinę wody.