Ten żółty korzeń znany najczęściej jako dodatek do aromatycznych curry jest jednym z najbardziej niesamowitych odkryć roślinnych na przestrzeni wieków. Współczesna nauka zdaje się potwierdzać niezwykłe właściwości kurkumy, która jest powszechnym środkiem barwiącym, smakowym czy konserwujących, oraz podobnie jak imbir nie tylko posiada walory kulinarne, ale także lecznicze właściwości znane na całym świecie.

Kurkuma stosowana jest w leczeniu bólu czy przeciwko pasożytom, ale to tylko namiastka jej wspaniałych właściwości. Dzięki łatwości jej stosowania można w prosty sposób wprowadzić ją do codziennej diety czerpiąc z jej magii jak to robili już starożytni.

     Kwiat kurkumy —> 

  • Kurkuma jest naprawdę „bardzo starą” przyprawą

Jest stosowana jako lek i dodatek do żywności już od co najmniej 4000 lat! Odkryto ją w Indiach i innych częściach Azji, a następnie dotarła do Afryki i na Karaiby. Ostatnio w Indiach właśnie, naukowcy odkryli mineralne resztki kurkumy i imbiru na garnkach i zębach starożytnych u wybrzeży rzeki Indus, co sugeruje iż dania typu curry były smakołykiem już w pierwszych cywilizacjach miejskich.

Składnik aktywny kurkumy został jednak naukowo zidentyfikowany dopiero w 1910 roku, kiedy to zaczęto odkrywać potencjalne właściwości tej żółtej przyprawy, wówczas stała się bardziej popularna także w innych częściach świata.

  • Naukowo udowodnione właściwości kurkumy

Naukowcy twierdzą zgodnie – kurkuma jest jedną z najbardziej pożytecznych roślin na świecie, a jednocześnie jedną z najdokładniej przebadanych. Do stycznia 2015 opublikowano już ponad 5000 badań i naukowych artykułów na temat kurkumy, uznanych przez największe medyczne bazy danych. Oczywiście nie wszystkie z nich ostatecznie dowodzą wszelakim właściwościom zdrowotnym na ludzi, niemniej wszystkie wykazują bardzo przekonujące dowody na to, iż kurkuma nie jest jedynie pięknym żółtym barwnikiem curry i musztard.

  • Ma wiele potencjalnych korzyści

Naukowcy testują przydatność kurkumy dosłownie do wszystkiego. Począwszy od działania na stawy, przepływ krwi, działania przeciwzapalne, przeciw pasożytnicze, leczenie ran czy lek przeciw malarii. W badaniach na ludziach najbardziej obiecujące rezultaty zauważono przy leczeniu schorzeń związanych ze stanami zapalnymi, zespołem jelita drażliwego, wrzodów jelita grubego, chorobami oczu i skóry, zaburzeniami neurologicznymi, niektórymi rodzajami nowotworów, neuropatii cukrzycowej czy przy leczeniu bólu.

Jednym z ostatnich odkryć jest wpływ na wzrost komórek macierzystych w mózgach żywych szczurów, co potencjalnie otwiera drogę do nowych metod leczenia chorób zwyrodnienia mózgu jak np. przy chorobie Alzheimera u ludzi.

  • Ma pozytywne skutki uboczne

” Najgorsze” skutki uboczne jakie stwierdzono przy nadmiarze kurkumy to okazjonalne biegunki i nudności, jednak codzienna dawka tej żółtej przyprawy może mieć wpływ na skuteczność niektórych leków na ciśnienie krwi. Kurkuma jest doskonałym lekiem przeciwbólowym , który w połączeniu np. z ibuprofenem pozwala zażywać mniejszą jego dawkę przy takim samym działaniu. Pozwala to uniknąć skutków ubocznych zażywania pewnych leków, gdyż jak w przypadku nadmiaru ibuprofenu mogą one obejmować niewydolność nerek, zwiększone ryzyko zawału serca czy udaru mózgu.

  • Jest łatwa w użyciu

Wplecenie kurkumy do codziennej diety jest niezwykle proste. Ma ona bardzo łagodny smak, dlatego nie dominuje w potrawach, zatem trudno jest dodać jej za dużo. Kilka łyżek przyprawy dodanych do curry czy innej potrawy dostarcza dużo kurkuminy, a stanowi to zaledwie 2-5% rośliny – jest zatem bardzo wydajna. Można znaleźć ją w sklepach ze zdrową żywnością w różnej postaci, także posiekanych suszonych kawałków, idealnych do dań warzywnych czy koktajli. Nie wchłania się ona jednak zbyt łatwo, dlatego warto łączyć ją z oliwą z oliwek lub olejem kokosowym oraz czarnym pieprzem – wówczas szybciej się metabolizuje i łatwiej absorbuje.