Ten prosty kurczak z brokułami i sosem anchois, to przepis dosokonały na szybki posiłek dodający energii. Pożywny kurczak i bogate w składniki odżywcze brokuły doskonale komponują się z wyrazistym sosem z anchois, przez co zwykłe i popularne danie nabiera charakteru.

Składniki:

filet z piersi kurczaka

mały brokuł

sól

papryka słodka lub ostra w proszku

odrobina oleju kokosowego do grillowania

Sos:

1 żółtko

1 łyżka musztardy Dijon

sok z jednej cytryny

100 ml oliwy z oliwek

1-2 ząbki czosnku, starte

50-60 gram anchois w oliwie

sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

 

  • Brokuły po umyciu ugotować na parze do momentu, aż będą miękkie.
  • W między czasie pokroić kurczaka na małe filety i doprawić wedle uznania.
  • Smażyć na patelni grillowej na oleju kokosowym 3-4 minuty, aby były soczyste i miękkie.
  • Żółtko, musztardę, czosnek oraz sok z cytryny zmiksować, a następnie powoli dodawać oliwę, dodać anchois i doprawić do smaku – sos mam być gęsty i gładki.