Ten smakowicie wyglądający kurczak w czekoladzie z sezamem jest ciekawym połączeniem smaku czekolady i przypraw z nutą orzechową sezamu. Doskonale smakuje z ryżem i sałatą lub surówkami.

Składniki:

6-8 pałeczek z kurczaka (mogą być 4 udka podzielone na części)

2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)

drobno posiekana cebulka

pęczek dymki

szklanka piwa

łyżka miodu

łyżeczka świeżego imbiru, drobno posiekanego

odrobina tymianku

1/2 tabliczki czekolady

pieprz cayenne

1-2 łyżki ziarenek sezamu

pęczek kolendry

Wykonanie:

  • Kurczaka zamarynować w czosnku, z cebulką i odrobiną soli.
  • W rondelku zagrzać piwo z cebulką dymką, miodem, tymiankiem oraz imbirem i dusić ok. 20 minut, do redukcji o 1/2.
  • Następnie przecedzić, połączyć z czekoladą (do rozpuszczenia) i połączyć sos z mięsem.
  • Przełożyć do naczynia żaroodpornego i umieścić w piecu w 200 stopniach na ok 25 minut (w razie potrzeby podlać np. sokiem z pomarańczy).
  • Na koniec po wyjęciu z pieca, lekko doprawić pieprzem cayenne.
  • Na rozgrzanej patelni uprażyć ziarna sezamu.
  • Przed podaniem posypać kurczaka sezamem i posiekaną kolendrą.
  • Podawać z ryżem i ulubioną sałatą lub surówką.