Egotyczny z rodzimym jagodowym akcentem – smakowity kurczak Manchurian to doskonały pomysł na obiad 🙂

Składniki:

1/2 kg piersi z kurczaka

3-4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

czerwone chilli posiekane drobno (1-2 łyżki)

łyżeczka soli

szczypta białego pieprzu

2 jaja

nieco mąki np. ryżowej lub zmielone siemię lniane

sos:

2 łyżki oliwy

1 szklanka sosu pomidorowego

200-300 ml bulionu

2-3 łyżki octu winnego

łyżeczka brązowego cukru

czerwone chilli do smaku (posiekane ok. 1-2 łyżki)

1-2 ząbki czosnku

2/3 szklanki borówek

garść natki pietruszki, posiekanej

 

Wykonanie:

  • Kurczaka pokroić na spore kostki, dodać czosnek, sól, biały pieprz oraz chilli i dokładnie wymieszać, pozostawić na 10-15 minut do zamarynowania.
  • Dodać rozbełtane jajka i dokładnie całość połączyć, następnie kawałki kurczaka otaczać delikatnie w mące ryżowej.
  • Smażyć na odrobinie oliwy do zarumienienia. Odłożyć do rondelka.
  • Przygotować sos – rozgrzać oliwę na patelni, dodać czosnek, sos pomidorowy i dusić chwilę, dodać bulion, chilli, odrobinę soli, ocet oraz cukier, następnie borówki i dusić chwilę.
  • Na talerzach wyłożyć kurczaka i połączyć go z sosem. Posypać natką.
  • Doskonale smakuje solo, bądź z ryżem.