Orientalny smak, cudny aromat i prosty przepis to fantastyczne danie – kurczak Gong Bao z orzeszkami ziemnymi, jest doskonałym pomysłem na smakowity obiad lub kolację.

Składniki:

2 piersi z kurczaka bez skóry pokrojone w średnią kostkę

3 posiekane ząbki czosnku

około 3 cm imbiru startego na tarce o grubych oczkach

5 cebulek dymek posiekanych drobno (białe części)

garść suszonych papryczek chilli posiekać bez nasion

2 łyżki oleju

1 łyżeczka pieprzu Sichuan

75 gramów prażonych orzeszków ziemnych

marynata:

1/2 łyżeczki soli

2 łyżki sosu sojowego jasnego

łyżeczka wytrawnego sherry lub wermutu

1 i 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub skrobi ziemniaczanej

sos:

łyżka cukru

3/4 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

po łyżeczce sosu sojowego ciemnego i jasnego

1 łyżeczka octu balsamicznego

1 łyżeczka oleju sezamowego

1 łyżeczka bulionu lub wody

dodatki:

ryż i ulubione warzywa

Wykonanie:

  • Składniki marynaty połączyć z pokrojonym kurczakiem, dobrze wymieszać i odstawić .
  • Rozgrzać wok, dodać oleju, papryczki, pieprzu i przesmażyć chwilkę, aż papryczki ściemnieją. następnie dodać kurczaka i smażyć stale mieszając.
  • Dodać imbir, czosnek i dymkę i dalej smażyć, aż aromatyczne mięso będzie gotowe.
  • Pomieszać składniki sosu i dodać do kurczaka, wymieszać.
  • Na koniec wrzucić chrupiące, prażone orzeszki i podawać z ryżem oraz ulubionymi warzywami.

Wskazówki:

Orzechy najłatwiej kupić gotowe, ale jeśli masz swoje nieuprażone, wyłóż je na blasze i włóż do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i zapiekaj 15-20 minut, aż zaczną pachnieć i nabiera złotego koloru – uważać należy aby ich nie spalić!