Ksylitol, jest zdrową alternatywą cukru, można wręcz powiedzieć, iż ma właściwości lecznicze. Jest pozyskiwany z drewna brzozowego, wygląda i smakuje jak cukier i to jedyne podobieństwo. Nie jest toksyczny i pomaga odwrócić szkodliwe działanie sacharozy.

Ksylitol nie będąc cukrem, nie rozkłada się w przewodzie pokarmowym, doskonale się wchłania i metabolizuje bezpośrednio w komórkach. Dzięki minimalnemu udziałowi insuliny w jego przetwarzaniu przez nasz organizm posiada niski indeks glikemiczny – jest tym samym zdrowy dla diabetyków. Za sprawą tych właściwości zapobiega przedwczesnemu starzeniu się komórek, przedłużając sprawność tkanek i narządów.

Substancja ta, zwiększa znacznie przyswajanie wapnia i magnezu mineralizując kości, co pomaga chorym na osteoporozę i zagrożonych tą chorobą. Dzięki właściwościom bakteriobójczym i bakteriostatycznym pomaga w leczeniu próchnicy i chorób zębów jak paradontoza. Przywraca właściwe pH jamy ustnej, remineralizuje szkliwo i leczy drobniejsze ubytki. Poprzez działanie lecznicze w jamie ustnej, zapobiega wchłanianiu szkodliwych bakterii do krwiobiegu, obniżając tym samym ryzyko zawału serca i jego chorób. Stymulując wydzielanie śliny zapobiega suchości w ustach, zajadom czy nieprzyjemnemu zapachowi. Stosowany w postaci aerozolu pomaga w schorzeniach ucha środkowego u małych dzieci, a także oczyszczania przewodów nosowych zmniejszając ryzyko astmy i alergii, a także infekcji zatok i gardła. Ponieważ jest o 40% mniej kaloryczny od cukru i hamuje łaknienie na słodycze jest idealny dla osób odchudzających się i dbających o linię. Pomaga zwalczać szkodliwe bakterie w układzie pokarmowym, podnosi odporność organizmu i jest dobry dla chorych na mukowiscydozę.

Zażywanie ksylitolu dobrze jest zacząć od niewielkich ilości, tak aby po 10-14 dniach spożywać ilości docelowe. Nadmiar ksylitolu przy początkowym jego spożywaniu może prowadzić do rozwolnienia. Co ciekawe ksylitol jest także wytwarzany w niewielkich ilościach także przez nasz organizm w jelitach podczas przetwarzania błonnika z warzyw, owoców i pełnych zbóż. Nie zaleca się jednak stosowania ksylitolu doustnie u małych dzieci do 3 roku życia gdyż ich system trawienny jeszcze nie dojrzał. Używać go można bezpośrednio, do wypieków (poza drożdżowymi, gdyż nie rosną), do przetworów, deserów, napojów i gotowania. W przyrodzie występuje w niektórych owocach, jagodach, grzybach czy warzywach i twardym drewnie w szczególności brzozowym – skąd jest pozyskiwany w znacznej większości. Finowie nazywają nawet ksylitol brzozowym cukrem.

Ksylitol jest idealnym środkiem dla osób które nie mogą, lub nie powinny stosować tradycyjnego cukru czy dla odchudzających się. Warto go także stosować w profilaktyce wielu ww. chorób.