Krzem jest jednym z podstawowych składowych budowy tkanki chrzęstnej, kostnej i łącznej, a także niektórych narządów. To za jego sprawą nasz organizm wytwarza enzymy wspomagające syntezę kolagenu tak niezbędnego w procesach regeneracji skóry.

Mimo, że jest jednym z najbardziej pospolitych pierwiastków skorupy ziemskiej, w naszym organizmie jego nieznaczna ilość maleje wraz z wiekiem. Szczególnym zapotrzebowaniem na ten pierwiastek objęte są kobiety w ciąży, osoby po operacjach kostnych, a także osoby starsze.

Krzem jest pierwiastkiem młodości,

gdyż zapobiega przedwczesnemu starzeniu, działa regenerująco na skórę, zapobiega wypadaniu włosów i wzmacnia paznokcie – jest zatem podstawowym składnikiem wielu suplementów.

Źródła krzemu

Niezwykle bogate w krzem są daktyle, herbata ze skrzypu oraz kasza gryczana. Inne produkty również pełne tego cennego pierwiastka to owoce morza, banany, produkty zbożowe, mleko i jego przetwory, a także drób, marchew, buraki i pietruszka. Źródłem krzemu są także wody źródlane.