Jeżeli kochasz kruche babeczki, ten smakowity pomysł na ciasto pełnoziarniste z kremem serowym i kolorowymi owocami, będzie wyśmienitym sposobem na smaczny  zdrowy deser.

Składniki na ok. 4 porcje:

4 łyżki mąki pełnoziarnistej

stewia (7-10 tabletek)

1 duża łyżka oleju kokosowego

szczypta soli

1  żółtko

łyżeczka maku (opcjonalnie)

1 łyżeczka żelatyny

150 g twarożku lub serka homogenizowanego

1 łyżeczka miodu

100 ml wody

owoce – truskawki, borówki, brzoskwinie, pomarańcze, maliny

opcjonalnie bakalie

Wykonanie:

  • Mąkę, szczyptę soli, rozkruszoną stewię oraz rozgrzany olej kokosowy zagnieść do konsystencji kruszonki. Dodać żółtko i odrobinę maku i zagnieść na kruche ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30-45 minut.
  • Ciastem wyłożyć foremki na babeczki, nakłuć widelcem i piec ok. 15 minut w 200 stopniach.
  • Ciepłe kruche babeczki wyjąć z foremek i ostudzić.
  • Żelatynę rozpuścić w 50 ml gorącej wody, połączyć z serkiem i odrobiną rozkruszonej stewii, odstawić na kilka minut do lekkiego stężenia.
  • Masę wykładać do babeczek, ozdobić owocami.
  • Z pozostałej wody zrobić sos, mieszając ciepłą wodę z miodem. Polać babeczki i schłodzić je w lodówce jeszcze pół godzinki.