Zupa pomidorowa, to jedna z ulubionych zup każdego z nas, a jak wiadomo pomidory to samo zdrowie. Oto propozycja na kremową wersję ukochanej pomidorówki, która przypadnie do gustu każdemu!

Składniki:

2 łyżki oliwy z oliwek

1 cebula, drobno posiekana

drobno posiekane 1-2 ząbki czosnku

2-3 pomidory (bez skórki, pozbawione gniazd nasiennych i drobno posiekane lub gotowe z puszki)

1 1/2 – 2 szklanki bulionu

opcjonalnie 1/2 szklanki śmietany kremówki, można zabielić także jogurtem greckim

sól, pieprz

natka pietruszki, bazylia lub koperek do dekoracji

Wykonanie:

  • W dużym rondlu rozgrzać oliwę na średnim ogniu, dodać cebulkę i dusić chwilę do miękkości. Dodać czosnek i dusić kolejna minutkę.
  • Dodać pomidory z sokiem, bulion, zwiększyć ogień i zagotować, lekko mieszając.
  • Gdy pomidory będą ugotowane, zblendowac całość na gładką masę. Gotować jeszcze kilka minut, dodając kremówkę (najlepiej wymieszać śmietankę z odrobiną zupy i dopiero później przelać do całości).
  • Przelać porcje zupy do ciepłych miseczek, skropić oliwą i posypać posiekaną zieleniną.
  • Pozdawać solo, z grzankami lub ryżem.