Ta lekka zupa krem ma raptem 160-180 kcal na porcję, a syci i smakuje wybornie.

Składniki na krem z selera:

ok. kilogram selera (pokrojonego w kostkę)

2 duże korzenie pietruszki (pokrojona w kostkę)

3 łyżki oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)

biała część dużego pora (pokrojona w paski)

1,5 litra bulionu (może być z samych warzyw, najlepiej z dodatkiem opalonej cebulki)

kilka listków laurowych

pieprz, kardamon, szczypta kurkumy

sos sojowy

kilka plasterków szynki (opcjonalnie)

natka pietruszki do dekoracji

Wykonanie:

  • Na oliwie podsmażyć pora, dodać seler i pietruszkę. Smażyć kilka minut, dodać liście laurowe i całość zalać bulionem. Dusić do miękkości warzyw.
  • Wyjąć listki laurowe, doprawić pieprzem, kardamonem, sosem sojowym, kurkumą. Zblendować na gładką masę.
  • Podawać posypaną natką pietruszki i opcjonalnie z przypieczonymi wcześniej na blasze paseczkami szynki – a la chipsy.