Zdarzyło się Wam zastanawiać skąd marchewka ma taki głęboki pomarańczowy kolor? A może dlaczego jagody są takie granatowo fioletowe? Otóż odpowiedź to beta- karoten oraz antocyjany. Poznajcie dlaczego mamy tak kolorowo na talerzu!

Tęczę na naszych talerzach zawdzięczmy barwnikom roślinnym, które to nadają żywe, smakowicie wyglądające barwy większości pokarmów pochodzenia roślinnego. A co ciekawe, udowodnione jest naukowo, iż te najbardziej barwne warzywa i owoce sprawiające, że mamy kolorowo na talerzu, zawierają najwięcej dobroczynnych składników, które to przeciwdziałają wielu chorobom.

Przyrządzając sałatkę możemy być pewni, że im bardziej kolorowa tym zdrowsza bo np. wrzucamy kilka pomidorków – mamy likopen , który chroni układ odpornościowy, zapobiega wielu chorobom, w tym miażdżycy tętnic czy niepłodności u mężczyzn; dodajemy odrobinę pomarańczowej papryki – mamy alfa- i beta-karoten – przeciwrodnikowe przeciwutleniacze; wsypujemy garść kukurydzy czy zielonego groszku – luteina, która ma zbawienny wpływ np. na nasze oczy.

Jaskrawe barwniki chronią przed nowotworami i chorobą wieńcową, działają przeciwutleniająco, chroniąc komórki przed działaniem wolnych rodników. Zatem zajadajmy kolorowo.