Popularne i chętnie spożywane w rozmaitych postaciach, ale czy wiemy ile skarbów w sobie kryją? Ich zaletą jest także nieduża cena, łatwość przyrządzania, a dodatkowo są pełne składników odżywczych niezbędnych nie tylko jako codzienne paliwo do działania ale również w walce z wieloma chorobami i dolegliwościami. Ile tak naprawdę wiemy o jajach?

Już średniej wielkości jajo ważące około 50 g zawiera 6 gramów tak ważnego dla naszego organizmu białka. Za jego sprawą właśnie wszystkie tkanki odbudowują się i utrzymują w doskonałej kondycji. Pomaga ono także w produkcji przeciwciał, hormonów czy wszelakich enzymów. Za sprawą wysokiej wartości odżywczej zadziwiająca jest niewielka kaloryczność jaj, która jest stosunkowo niewielka bo wynosi ok 65 kcal. Tłuszcze stanowią około 9 proc. zawartości tych owalnych smakołyków, i w zasadzie skoncentrowane są w żółtku. Większa część z nich należy do tłuszczy zdrowych, te które powodują podwyższanie się poziomu cholesterolu zajmują około 28%. Warto pamiętać także iż jaja zawierają długołańcuchowe kwasy omega-3, które są nieocenione we wsparciu dla funkcjonowania mózgu i wzroku. Jeśli chodzi o sam cholesterol, to w jaju jest go około 160 mg, ale warto zaznaczyć iż jest to głównie ten wpływający na dobrą jego formę w organizmie, gdyż ten zły LDL powodowany jest przez tłuszcze nasycone.

Witaminy to składnik jaj o którym nie można zapominać! Są one bogate w witaminę A (dla skóry, odporności i wzroku), witaminy B2, B12 – wspomagające układ nerwowy, krwionośny, metabolizm czy wzrok, witamina B5 (wspomagająca metabolizm energii i zdolności poznawcze), B9 – niezastąpiona w okresie ciąży, witamina D (dla kości, zębów i wchłanialności wapnia) czy witamina E – nieoceniona dla układów nerwowego, mięśniowego czy rozrodczego.

Kolejną ważną składową jajek są minerały jak fosfor, potas, wapń czy żelazo.

Jeżeli bogactwo składników nie zachęca do spożywania tych smakowitych produktów oto kilka sposobów na jajeczną ucztę:

Jajecznica z łososiem lub z kiełbaską 

Jajo w pulpecie mięsnym

Jaja faszerowane

Jajo w koszulce 

Jajo na miękko

Jajo sadzone