Ten brytyjski specjał na bazie ryżu z dodatkiem wędzonej ryby, jest idealnym daniem dla miłośników ryb i smaków orientu.

Składniki na 4 porcje:

łyżka oliwy z oliwek

1 cebula, drobno posiekana

2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

szklanka ryżu długoziarnistego

2 szklanki bulionu (ewentualnie wody)

2 łyżeczki curry

2 łyżeczki kurkumy

skórka otarta z cytryny (owoc sparzyć przed otarciem skórki)

2 cebule dymki posiekane wraz ze szczypiorem

2 pomidory, sparzone, pozbawiony pestek i skórki, i posiekane w kosteczkę

2 wędzone makrele, pozbawione skóry i kości, pokrojone w kosteczkę

sól, pieprz

posiekana kolendra (lub natka pietruszki)

sok z cytryny

4 jaja ugotowane na twardo

Wykonanie:

  • Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek, dodać posiekaną cebulę i smażyć aż się zeszkli.
  • Wsypać ryż, przesmażyć go przez chwilę, dodać kurkumę, curry, bulion, skórkę z cytryny, dymkę i pomidory. Gotować pod przykryciem na małym, co jakiś czas mieszając, po 10 minutach dodać makrelę.
  • Gotować aż ryż wchłonie płyn, w razie potrzeby dodać odrobinę wody.
  • Pod koniec doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
  • Danie wyłożyć na talerze, poukładać na nie ćwiarteczki jaj na twardo i obficie posypać kolendrą.