Kaloria – co to właściwie jest? Dbając o formę, trenując i przede wszystkim dbając o zdrową dietę, wciąż pojawiają się w naszej głowie kalorie. Owszem są i tacy, którzy się z nimi nie liczą, jednak warto nie zmienia to faktu, iż przyjrzeć tym małym doładowaniom energetycznym z bliska.

Czym właściwie jest kaloria? Otóż jedna kaloria to ilość ciepła wymaganego do zwiększenia temperatury 1 g wody o 1°C. Ponieważ jedna mała kaloria to bardzo mała porcja energii w praktyce posługujemy się jednostką kilokalorią (kcal), która to obejmuje 1000 kalorii.

Na produktach spożywczych oznacza się także kaloryczność w kilodżulach (kJ) – jest międzynarodowa jednostka określania energii, a 1 kcal równa się 4,2 kJ.
W praktyce wygląda to tak, że dobrze jest np. pić zimną wodę. Każdy łyk zimnej wody zmusza nasz organizm do spalenia kalorii na jej ocieplenie, w końcu schłodzona w lodówce ciecz jest o znacznie niższej temperaturze niż nasza ustrojowa 36,6°C. Przykładowo wypicie 1,5 l butelki o temperaturze 10 stopni, pozwoli spalić 40 kcal, co porównać można z 5 minutami wysiłku na bieżni. W przypadku jednak osób chcących budować masę mięśniową, lepiej jest spożytkować kalorie na budowę nowych białek mięśniowych, niż na ocieplanie wody :).